1szklankamąki krupczatkimożna wymieszać „pół na pół” z mąką typu 450-500
100gmasłaschłodzone
3żółtka
1łyżkacukrukopiasta; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem
½łyżeczkiekstraktu z wanilii
Warstwa malinowa
600gmalinświeże lub mrożone
3opakowaniagalaretki malinowejna każdym opakowaniu powinna być informacja, że jest to porcja na 500 ml wody
3½szklankiwrzątku
Warstwa śmietankowa
750mlśmietany kremówki 36%schłodzona
3łyżkicukru pudru
1½łyżkiżelatyny
1laskawaniliitylko wydrążony miąższ
Beza
3białkao temperaturze pokojowej
¾szklankidrobnego cukru
2łyżeczkiskrobiziemniaczana lub kukurydziana
50gmigdałów w płatkachmożna zastąpić wiórkami kokosowymi
Instrukcje
Kruche ciasto
Mąkę siekam z masłem za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta. Owijam w folię lub zamykam w pudełku i wstawiam na 1 godzinę do lodówki.
Ciastem wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię i nakłuwam dość gęsto widelcem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra+dół) na ok. 15 minut. Piekę na jasnozłoty kolor, następnie odstawiam do wystudzenia.
Beza
Białka ubijam na sztywną pianę w dużej misce.
Dodaję stopniowo cukier, w niedużych ilościach, za każdym razem rozmiksowując dokładnie przed dodaniem kolejnej partii.
Dosypuję skrobię i delikatnie miksuję całość na niedużych obrotach.
Rozsmarowuję dekoracyjnie pianę na papierze do pieczenia, tworząc prostokąt o wymiarze dna foremki, w której piekło się kruche ciasto. Po wierzchu posypuję migdałami.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 ºC (termoobieg) na około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i minimalnie wypieczona, lekko popękana. Zostawiam ją w zamkniętym, wyłączonym piekarniku jeszcze na 1 godzinę.
Galaretka malinowa
Wszystkie opakowania galaretek rozpuszczam w 3½ szklanki gorącej wody. Studzę, a gdy mieszanka jest jeszcze ciepła, dodaję maliny (surowe lub mrożone). Mieszam delikatnie. Odstawiam do lodówki, żeby galaretka lekko zgęstniała.
Wykładam galaretkę na kruchy spód, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.
Krem z bitej śmietany
Ubijam schłodzoną śmietankę.
Pod koniec, kiedy nabierze niemal idealnej konsystencji, dodaję cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej (ale nie wrzącej) wody, następnie wymieszaną z odrobiną ubitej śmietanki. Dodaję dodatki smakowe w razie potrzeby.