100gbiałej czekoladyopcjonalnie; 1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej; w wersji bezcukrowej można, zamiast czekoladą, dosłodzić masło ksylitolem
Instrukcje
Pistacje przekładam do blendera i przez kilka sekund miksuję na najwyższych obrotach.
Drobno posiekane pistacje nadal miksuję na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas wyłączając blender, żeby zapobiec przegrzaniu się silnika i zeskrobać masę nagromadzoną na ściankach.
Po kilku-kilkunastu minutach (w zależności od mocy blendera) pistacje zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję.
Do kremowej masy można stopniowo dodawać opcjonalne składniki, nadal miksując na najwyższych obrotach, z przerwami na chłodzenie silniczka.
Masło pistacjowe można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku. Jeśli przez ten czas się rozwarstwi i wytrąci się z niego olej, przed podaniem wystarczy je wymieszać.