Łatwe do zrobienia masło z nerkowców - wystarczą 2 składniki: orzechy i odrobina oleju, który jest opcjonalny. Pyszne masło z orzechów nerkowców do kanapek lub jako baza do sosów sałatkowych czy ciast.
500gorzechów nerkowcówdelikatnie uprażone na suchej patelni lub blaszce piekarnika - nie wolno ich przypalić!
2-3łyżkioleju kokosowegoalbo innego płynnego tłuszczu o łagodnym smaku; jeśli masło ma być wykorzystane do pieczenia ciasteczek, warto wykorzystać tłuszcz odporny na wysokie temperatury
Instrukcje
Orzechy wkładam do blendera i blenduję na średnich obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy, żeby nie przepalić silnika.
Orzechy najpierw drobno się zmielą, a dopiero po kilku minutach zacznie wytrącać się z nich tłuszcz. Co jakiś czas zeskrobuję osad z orzechów ze ścianki kielicha.
Gdy orzechy się skleją, można dodać płynny olej i rozmiksować całość na dużych obrotach blendera.