Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Masło z pestek dyni
Masło dyniowe czyli masło z pestek dyni, do zrobienia w blenderze w kilka minut. Wytrawne lub słodzone miodem albo syropem z agawy, opcjonalnie z dodatkiem soli.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
masło dyniowe, masło z pestek dyni
Servings:
360
g
Calories:
148
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
2
szklanki
pestek dyni
obrane z łupinek, delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
1-2
łyżeczki
oleju roślinnego
np. z pestek dyni lub inny o łagodnym smaku
1-2
łyżeczki
miodu lub syropu z agawy
1-2
łyżeczki
soli
opcjonalnie
Instrukcje
Pestki dyni miksuję pulsacyjnie w blenderze wysokoobrotowym. W razie potrzeby zeskrobuję ze ścianki blendera osiadającą na niej masę.
Po około 5 minutach masło powinno uzyskać konsystencję pasty. Nadal miksuję, do uzyskania gładszej konsystencji.
Cienką strużką wlewam połowę oleju. Znów miksuję. Powtarzam czynności do uzyskania pożądanej konsystencji.
Dodaję sól i miód/syrop, miksuję do wymieszania składników.
Wartości odżywcze
Serving:
1
łyżka (25 g)
|
Kalorie:
148
kcal
|
Carbohydrates:
3
g
|
Białko:
7
g
|
Fat:
12
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Sód:
334
mg
|
Potas:
202
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
5
IU
|
Witamina C:
0.5
mg
|
Wapń:
12
mg
|
Żelazo:
2.2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!