Jeden z najlepszych czyli mazurek bakaliowy, wspaniały mazurek na Wielkanoc, na kruchym cieście, z dodatkiem kwaskowatego dżemu i różnorodnych bakalii, zapiekany z polewą cytrynową. Pyszny i łatwy mazurek bakaliowy.
50gorzechów włoskich lub nerkowcówsparzone, obrane, pokruszone
Polewa
1żółtkoze sparzonego wrzątkiem jajka
1jajkosparzone wrzątkiem
50-70gcukru-pudru
75gmasła
30gbułki tartej
sok z ½ cytryny
miąższ z laski waniliowejopcjonalnie
Dodatkowo
1słoiczekdżemu o lekko kwaskowym smakuok. 200 g; np. pomarańczowy, jabłkowo-rabarbarowy, truskawkowo-rabarbarowy
Instrukcje
Zagniatanie ciasta
W dużej misce siekamy mąkę z masłem.
Dodajemy cukier, startą skórkę z cytryny i utarte na sicie żółtka.
Zagniatamy ciasto. Potrzeba do tego sporo siły, ponieważ w cieście nie ma białek. Po ok. 10 minutach ugniatania otrzymamy kulę kruchego ciasta, którą odstawiamy na ok. 20 minut w chłodne miejsce.
Przygotowanie polewy
W małym rondelku topimy masło (uważamy, żeby się za mocno nie zagrzało). Żółtko i jajko ucieramy z cukrem na pulchną masę za pomocą miksera.
Dodajemy sok z cytryny i miąższ z laski wanilii.
Dodajemy stopione masło, bułkę tartą i płatki migdałów, ponownie miksujemy.
Pieczenie kruchego spodu
Układamy ciasto na blaszce nasmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, następnie pieczemy (sam spód, bez bakalii, bez polewy) na złoty kolor (przez ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Nakładanie dżemu
Wystudzone ciasto (powinno wyjść dość suche i mocno kruche) smarujemy dżemem (u mnie na każdej połówce znalazł się dżem o innym smaku).
Zapiekanie ciasta z bakaliami i polewą
W misce mieszamy wszystkie przygotowane bakalie, następnie wykładamy je na ciasto i zalewamy polewą. Wstawiamy jeszcze raz do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 minut, aż polewa delikatnie się zetnie (właściwej konsystencji nabierze dopiero po ostudzeniu).
Studzimy ciasto w chłodnym miejscu i kroimy w kwadraty. Najlepiej będzie smakować na drugi dzień, kiedy mocno „przejdzie” cytrynowym aromatem.