Prosty mazurek czekoladowy z piękną i łatwą dekoracją na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy na kruchym spodzie, z dżemem lub kajmakiem, polany polewą czekoladową i udekorowany bakaliami.
¼szklankicukru-pudru lub zwykłego cukrupolecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
3żółtka
miąższ z ½ laski waniliiopcjonalnie
Do przełożenia
konfitura z róży, dżem pomarańczowy, jabłkowy, cytrynowy lub morelowy albo kajmakopcjonalnie
Czekoladowy wierzch
150mlśmietanki kremówki
100ggorzkiej czekolady deserowej1 tabliczka
Do dekoracji
kilkanaście płatków migdałów
1łyżeczka wiórków kokosowych
suszona żurawina, morele lub rodzynki
Instrukcje
Masło wyjęte z lodówki siekamy w misce z mąką za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza do kruchego ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło wcześniej zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażalniku.
Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniatamy (można też zmiksować całość mikserem z końcówkami-świderkami).
Wstawiamy ciasto na ok. 30 minut do schłodzenia w lodówce.
⅔ ciasta rozwałkowujemy/wylepiamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostałego ciasta przygotowujemy dekorację brzegów mazurka: można przygotować wałeczki i ugnieść je widelcem lub zrobić brzegi w kształcie zaplecionego z niego węższych wałeczków warkocza.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 220 °C piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złocisty kolor.
Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W kąpieli wodnej (mniejszy garnek włożony do większego, wypełnionego do połowy wodą) podgrzewamy mocno (nie zagotowujemy!) śmietankę kremówkę.
Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i roztapiamy całość, dokładnie mieszając. Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Na wystudzony, kruchy spód wykładamy konfiturę, dżem lub kajmak.
Polewamy ciasto wystudzoną masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Dekorujemy mazurek czekoladowy bakaliami i/lub lukrem albo polewą z białej czekolady.