400gmąki krupczatkimożna zastąpić mąką orkiszową typu 650 dla niższego indeksu glikemicznego
200gmasła1 kostka; schłodzone i starte na tarce o grubych oczkach
3-4łyżkicukru-pudrupolecam zmielić ksylitol na cukier puder
2-3żółtka
1łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cynamonuopcjonalnie
Wierzch
1słoiczekmarmolady lub dżemu jabłkowegook. 300 g; można zastąpić gruszkowym lub morelowym, przygotowując mazurek o innym smaku
1-2jabłkapokrojone w cienkie półksiężyce, podduszone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
kilka łyżek migdałów w płatkach
świeża mięta
Instrukcje
Masło mieszam z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto.
Z ciasta odrywam kilka niedużych porcji i formuję w malutkie kulki, którymi udekoruję brzeg.
Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wylepiam na formie do tarty wysmarowanej tłuszczem. Gęsto nakłuwam widelcem.
Dekoruję bok, przylepiając do niego kulki z ciasta.
Wstawiam do nagrzanego do 220 °C (góra+dół) piekarnika na ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmuję, studzę.
Na wystudzone ciasto nakładam dżem i posypuję migdałami w płatkach.
Układam na cieście różyczki przygotowane z jabłek. Najmniejsze półksiężyce zawijam w ślimaczki i wbijam w rozsmarowany na cieście dżem. Następnie każdy ślimaczek otaczam coraz większymi półksiężycami imitującymi płatki róż.