Prosty mazurek kajmakowy czyli bardzo słodki mazurek z kajmakiem i skórką pomarańczową. Jeden z popularniejszych wypieków na Wielkanoc, mazurek kajmakowy można przygotować wykorzystując domowy lub gotowy kajmak czyli masę krówkową.
1puszkamasy kajmakowejzwanej też krówkową (ok. 400-500 g)
kilka łyżek płatków migdałowych
kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcje
Mąkę przesiewamy do miski i siekamy z masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
Dodajemy żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku lub przetarte przez sitko, dosypujemy cukier i jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce przez ok. 45 minut.
¼ część ciasta odkładamy, pozostałe wykładamy na blaszce (można rozwałkować) i nakłuwamy gęsto widelcem.
Z odłożonego ciasta turlamy 4 równe wałeczki, nakłuwamy ozdobnie widelcem i rozkładamy na brzegach ciasta w blaszce, lekko dociskając. Można posmarować je białkiem.
Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu całkowicie chłodzimy, nie wyjmując z blaszki.
Smarujemy ciasto masą kajmakową i ozdabiamy skórką pomarańczową i płatkami migdałów.