Mazurek pomarańczowy z wyjątkową, choć łatwą dekoracją. Pokazuję przepis na mazurek pomarańczowy z dżemem pomarańczowym, kandyzowaną skórką z pomarańczy, migdałami, pomarańczami pokrojonymi w półksiężyce, jabłkami i suszonymi morelami, opcjonalnie z polewą z białej czekolady.
400gmąki krupczatkimożna zastąpić mąką orkiszową typu 650 dla niższego indeksu glikemicznego
200gmasła1 kostka; schłodzone i starte na tarce o grubych oczkach
3-4łyżkicukru-pudrupolecam zmielić ksylitol na cukier puder
2-3żółtka
Wierzch
1słoiczekdżemu pomarańczowegook. 300 g; można zastąpić dżemem morelowym lub jabłkowym i dodać do niego kilka łyżek soku z pomarańczy
kilka łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy
1pomarańczawyszorowana, sparzona, pokrojona w cienkie półksiężyce
1jabłkopokrojone w cienkie półksiężyce, podduszone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
10suszonych morelokoło
10blanszowanych migdałówokoło
świeża mięta
migdały w płatkachopcjonalnie; do posypania wierzchu dżemu
polewa z białej czekoladyopcjonalnie
Instrukcje
Kruche ciasto
Masło mieszam z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto.
⅔ ciasta rozwałkowuję i formuję w kształt jajka, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Gęsto nakłuwam widelcem.
Z ⅓ ciasta tworzę dekoracyjny bok, np. zaplatając je w dwu- lub trzyczęściowy warkoczyk czy formując wałek i odciskając dekoracyjne wgłębienia widelcem.
Wstawiam do nagrzanego do 220 °C (góra+dół) piekarnika na ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmuję, studzę.
Dekorowanie
Na wystudzone ciasto nakładam dżem i posypuję kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz, opcjonalnie, migdałami w płatkach.
Układam na dżemie plastry jabłka i pomarańczy, a na nich morele i migdały oraz miętę. Całość można polać polewą z białej czekolady.