Mleko ryżowe z gotowanego ryżu i wody, z dodatkami opcjonalnymi dla wzbogacenia smaku: wanilią lub cynamonem, sokiem z cytryny lub pomarańczy, opcjonalnie dosłodzone. Przepis na mleko ryżowe krok po kroku.
1szklankakaszy jaglanejugotowana; może być ciepła lub wystudzona - można wykorzystać ugotowaną nadprogramowo i pozostałą z obiadu
4szklankiwodyprzegotowana, filtrowana lub mineralna z butelki
Dodatki smakowe (do wyboru)
1szczyptacynamonuopcjonalnie; ok. pół łyżeczki
1-2łyżkisoku z cytryny lub pomarańczyopcjonalnie
1-2łyżkicukru brzozowego lub syropu z agawyopcjonalnie
1łyżeczkaekstraktu z waniliiopcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na najwyższych obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy w celu zapobiegania przepaleniu silnika, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mleko jaglane można przechowywać przez 3 dni w lodówce.