Mleko orzechowe wegańskie bezglutenowe. Przepis na mleko z orzechów namaczanych w wodzie, z dodatkiem odrobiny słodkości i cynamonu lub bez dodatkowych składników smakowych.
1szklanka orzechówbez skorupek i skórek (blanszowane)
4szklanki wody+ dodatkowa do namoczenia
1-2łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawyopcjonalnie
2łyżeczki ekstraktu z waniliiopcjonalnie
1szczypta soliopcjonalnie
1szczypta cynamonuopcjonalnie
Instrukcje
Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.
Uwagi
Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.