2szklanki mąki pszennej tortowej lub razowejmożna zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową
½-1szklanka maku
½-¾szklanki cukru
2łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre
2jajka
½szklanki oleju lub stopionego masła
1szklanka wody, mleka, jogurtu, maślanki lub soku z pomarańczy
Dodatki (do wyboru)
miąższ z 1 laski wanilii
skórka starta z ½ pomarańczy
Instrukcje
Przed mieszaniem składników nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
Do jednej miseczki przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję pozostałe, suche składniki. Większa ilość maku po upieczeniu muffinów da efekt ciemniejszego ciasta. Mniej maku to ciasto jaśniejsze, piegowate.
W drugiej miseczce rozkłócam wszystkie składniki mokre.
Mieszam składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki, do połączenia w gładką, lejącą masę.
Masą wypełniam formy do muffinów (można wyłożyć je papilotkami lub wysmarować tłuszczem i posypać mąką, bułką tartą lub kaszą manną) do ¾ ich wysokości.
Wstawiam formy do piekarnika i piekę przez ok. 25-30 minut.UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffiny w środku nie zą jeszcze wilgotne i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
Po upieczeniu od razu wyjmuję muffiny z makiem z piekarnika i studzę na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do ich spodów.