3ziemniakiobrane, pokrojone w plasterki o grubości ok. 3-5 mm
1cebulapokrojona w półksiężyce
2cukinie średniej wielkości; pokrojone w talarki o grubości ok. 5 mm
2bakłażanyśredniej wielkości; pokrojone w talarki o grubości ok. 5 mm
6łyżekoliwy
sól, pieprz
Farsz mięsny
500gmielonej wołowiny
500gpomidorówdojrzałe, słodkie w smaku; pokrojone w niedużą kostkę
1cebuladrobno posiekana
2ząbkiczosnkudrobno posiekany
2łyżkiolejudo smażenia, np. rzepakowy
½łyżeczkicukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub erytrytol
½łyżeczkigałki muszkatołowej
1łyżeczkacynamonu
sól, pieprz
Sos beszamelowy
4szklankimleka
100gmasła
4łyżkimąkiw wersji bezglutenowej można wykorzystać uniwersalną mieszankę zamiast pszennej mąki
2łyżkisoku z cytryny
1łyżeczkasoli
½łyżeczkipieprzu
¼łyżeczkigałki muszkatołowej
Dodatkowo
100gsera fetapokruszony
kilka gałązek tymianku
Instrukcje
Na oliwie podsmażam cebulę, bakłażan i cukinię przez ok. 3 minuty z każdej strony, delikatnie prósząc solą.
Układam na dnie naczynia ziemniaki, następnie przykrywam bakłażanem, a potem cukinią. Pomiędzy każdą warstwę dodaję cebulę i tymianek oraz sól i pieprz (wykorzystuję połowę tymianku, reszta pójdzie do mięsa).
Posypuję warzywa połową sera.
Farsz mięsny
Cebulę i czosnek szklę na patelni na niewielkim ogniu, prósząc delikatnie solą i cukrem.
Dodaję mięso i podsmażam na średnim ogniu, rozdrabniając za pomocą łopatki i mieszając z cebulą i czosnkiem.
Dodaję pomidory, cynamon i gałkę muszkatołową. Zmniejszam ogień i duszę przez ok. 5-10 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną.
Zdejmuję z ognia i dodaję tymianek. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Sos beszamelowy
Masło topię na małym ogniu, w rondelku.
Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.
Układanie warstw
Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
Na warzywach w naczyniu układam farsz mięsny.
Na mięso wylewam sos beszamelowy.
Pieczenie
Piekę musakę przez ok. 30-40 minut pod przykryciem. Na ostatnich 10 minut pieczenia odkrywam i posypuję pozostałą fetą.
Serwowanie
Kilka minut przestudzenia i można podawać.Gotowa, gorąca musaka trudno się kroi. Ale kiedy zostanie doprowadzona do temperatury pokojowej, a następnie schłodzona w lodówce i potem odgrzana, kroić jest o wiele łatwiej.
Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.