Nadziewane kalmary podsmażane, następnie duszone w białym winie, faszerowane pomidorem, cebulą i bułką tartą lub kaszą manną, podane z rodzynkami, bazylią i prażonym słonecznikiem.
1pomidorsparzony, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
1szklanka łuskanego słonecznika lub orzechów piniowych
1cebuladrobno pokrojona
1szklanka rodzynek sułtańskichsparzone, odcedzone
1,5szklanki bułki tartej lub kaszy manny
2jajkaroztrzepane
3łyżki oliwy z oliwek
1szklanka białego wina
sól i pieprz
Instrukcje
Tułowia (w sklepach dostępne są gotowe, oczyszczone kalmary, bez macek; jeśli oczyszczasz kalmary własnoręcznie, macki możesz wykorzystać jako składnik farszu) blanszuję przez ok. 2-3 minuty.
Cebulę, rodzynki, słonecznik, kaszę, pomidor i jajko mieszam dokładnie w misce, doprawiam solą i pieprzem.
Nadziewam kalmary farszem i z obu stron zamykam za pomocą wykałaczek.
Smażę na średnim ogniu ze wszystkich stron na oliwie, przez kilka-kilkanaście minut, aż do zarumienienia. Zalewam winem, przykrywam i duszę aż do odparowania płynu.
Serwuję gorące, w całości lub fantazyjnie poprzekrawane, ozdobione rodzynkami, orzeszkami, słonecznikiem i zielonymi listkami bazylii.