Pyszne naleśniki bezglutenowe cienkie i elastyczne, takie jak francuskie crepes, ale bez glutenu. Przepis na bezglutenowe naleśniki na mące ryżowej i tapioce lub uniwersalnej mieszance.
1szklankamąki bezglutenowejpolecam moją uniwersalną mieszankę najlepszą z dodatkiem tapioki lub mieszankę „pół na pół” kleistej mąki ryżowej i tapioki
2szklankimlekazwierzęce lub roślinne
3jajkaduże
2łyżeczkimasłastopione
1łyżeczkacukrupolecam ksylitol lub erytrytol
1szczyptasoli
Dodatki (do wyboru)
świeże owoce
konfitury, marmolady lub dżemy
bita śmietana
bakalie
cukier puder
polewa czekoladowa
Instrukcje
Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.
Uwagi
Wylewając ciasto na patelnię, warto wcześniej zmniejszyć ogień do minimum lub zdjąć patelnię z palnika - to ułatwi równomierne nałożenie cienkiej warstwy na całą powierzchnię.Przydatne poradniki: