Najlepsze naleśniki razowe czyli przepis na naleśniki z mąki razowej oraz mleka krowiego lub roślinnego, które można zastąpić maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym.
1szklanka mlekakrowiego lub np. sojowego, lub kefiru, albo jogurtu naturalnego lub maślanki
1szklankawody mineralnej gazowanej
1łyżka cukruopcjonalnie; można zastąpić miodem lub ksylitolem
2łyżkioleju+ dodatkowy olej do smażenia
Instrukcje
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą trzepaczki.
Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia niż klasyczne, z mąki pszennej tortowej). Smażąc co drugi naleśnik można smarować patelnię dodatkowym olejem (np. za pomocą kawałka papierowego ręcznika).
Usmażone naleśniki zawijamy z ulubionymi dodatkami.
Naleśniki razowe bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym.
Naleśniki razowe bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne.
Naleśniki razowe bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
Naleśniki razowe wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki razowe bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.