Nasi goreng - przepis na smażony ryż z jajkiem i krewetkami oraz warzywami, opcjonalnie z dodatkiem wołowiny. To potrawa spotykana w Malezji oraz Indonezji i przyrządzana na wiele sposobów.
400gkreweteksurowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami
200gwołowinykrzyżowa, pokrojona w cienkie plastry; opcjonalnie
2jajka
4cebulki dymkidrobno pokrojone
1cebuladrobno pokrojona
3-4ząbkiczosnkudrobno posiekany
1-2papryczki chilipokrojone w bardzo drobną kosteczkę
8łyżekoleju
1łyżkasosu sojowego
2łyżeczkikecap manismożna zastąpić sosem sojowym wymieszanym z karmelem lub balsamico
1łyżeczkapasty z krewetekmożna zastąpić suszonymi krewetkami w proszku
1łyżeczkanasion kolendry
½łyżeczkicukru
¼łyżeczkisoli
Do dekoracji
4-8liści sałatydrobno porwana
1ogórekpokrojony w cienkie plastry
3łyżkismażonej cebuliusmażona na chrupko
Instrukcje
Jajka sadzone lub omlety
Jajka bardzo intensywnie rozkłócam z solą, żeby masa dobrze się spieniła. Będą usmażone na puszyste 4 omlety.Zamiast omletów można też usmażyć jajka sadzone.
Wylewam ¼ masy na patelnię nasmarowaną cienko olejem i smażę na średnim ogniu omlet przez ok. 2 minuty (po ok. 1,5 minuty obracam i dosmażam z drugiej strony). Powtarzam czynności z pozostałymi trzema omletami.
Wystudzone omlety roluję i kroję w cienkie paski. Odstawiam.
Pasta krewetkowa
Czosnek, cebulę, chili, pastę z krewetek, kolendrę i cukier miksuję w małym blenderze lub rozcieram dokładnie w moździerzu.
Smażenie składników
Na 1-2 łyżkach podsmażam pastę krewetkową w woku lub na głębokiej, dużej patelni. Po ok. 1 minucie dodaję krewetki i wołowinę. Smażę przez ok. 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią.
Dolewam pozostały olej i dodaję zimny, ugotowany ryż. Smażę i mieszam często, żeby rozetrzeć ewentualne grudki.
Gdy ryż się podgrzeje, dodaję kecap manis, sos sojowy i dymki. Smażę jeszcze przez ok. 1 minutę.
Serwowanie
Na talerzu układam sałatę wokół brzegu, a na środek nakładam smażony ryż. Otaczam plasterkami ogórka, posypuję paskami omletu i smażoną cebulą.