1kgświeżych ogórkówbardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami
4-6ząbkówczosnkuobrane ze skórki
1korzeńchrzanuobrany, pokrojony w słupki
2gałązkikopru z nasionamipodsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane
2listkiwinogron albo porzeczkiopcjonalnie; umyte
4listkiwiśniopcjonalnie; umyte
Zalewa do ogórków kiszonych
1lwody
1łyżka soli
1łyżeczka cukruopcjonalnie; dodatek cukru sprawia, że ogórki mogą stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieją, delikatnie je również utwardza
Instrukcje
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układamy po 1 liściu winogron lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru.
W słoikach dość ciasno upychamy ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji stojącej.
W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładamy cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
Składniki na zalewę zagotowujemy.
Zalewamy ogórki gorącą zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte.
Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia.
Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie ogórków w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowane :).