Ogórki małosolne czyli ogórki kiszone krótko, przez 1-2 dni, szybko otwarte i od razu zjedzone. Najlepsze ogórki małosolne z liśćmi winogron i wiśni, koprem, chrzanem i czosnkiem.
1kgświeżych ogórkówbardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami
4-6ząbkówczosnkuobrane ze skórki
1korzeńchrzanuobrany, pokrojony w słupki
2gałązkikopru z nasionamipodsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane
2listki winogron albo porzeczkiopcjonalnie; umyte
4listki wiśniopcjonalnie; umyte
Zalewa
1lwody
1łyżeczka soli
Instrukcje
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam po 1 liściu winogron lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru.
W słoikach dość ciasno upycham ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji pionowej.
W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
Składniki na zalewę zagotowuję.
Zalewam ogórki gorącą zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte.
Zakręcam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
Po ok. 1-2 dniach ogórki małosolne będą gotowe i wtedy trzeba od razu otworzyć słoik i zjeść je w przeciągu 2-3 dni.