Puszyste i miękkie oponki serowe bezglutenowe smażone na głębokim tłuszczu. To doskonałe oponki serowe bez glutenu, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
1łyżeczka sody oczyszczonejlub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾szklanki mąki ryżowejz kleistego ryżu
¼szklanki tapioki
1jajko
2żółtka
30gmasła
¼szklanki śmietanyjeśli twaróg jest suchy
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
25mlspirytusuopcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki mieszam w robocie planetarnym, do uzyskania kuli ciasta. Nie mając robota, można udusić ziemniaki widelcem lub tłuczkiem, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść kulę ciasta.
Z ciasta formuję niewielkie oponki o średnicy ok. 8 cm. W każdej robię palcem dziurkę „na wylot”.
Smażę po kilka oponek naraz, na złoto-brązowy kolor. Odcedzam i odkładam na papierowy ręcznik, delikatnie odciskając tłuszcz.
Gotowe, przestudzone oponki lukruję, dekoruję i serwuję, najlepiej gdy jeszcze są ciepłe.
Po całkowitym wystudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (łatwo wysychają).