Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Pad thai z krewetkami
Przepis na pad thai z krewetkami i orzeszkami ziemnymi oraz kiełkami fasoli, czyli tajski makaron smażony doprawiony na słodko-kwaśno.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
25
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
40
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Tajska
Słowo kluczowe:
pad thai, tajski makaron smażony
Servings:
4
Calories:
515
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
250
g
makaronu ryżowego
suchy
200
g
krewetek
usunięte głowy i pancerze, zostawione ogonki
150
g
wieprzowiny lub tofu
pokrojone w niedużą kostkę
100
g
kiełków fasoli
3
ząbki
czosnku
drobno posiekany
2
łyżeczki
czerwonej papryczki chili
drobno posiekana
1
pęczek
cebuli dymki lub szczypiorku
posiekana ukośnie
50
g
orzeszków ziemnych
niesolone, mogą być lekko uprażone; grubo posiekane
2
jajka
rozkłócone
2
łyżki
oleju sezamowego
2
łyżki
sosu rybnego
2
łyżki
soku z limonki
2
łyżeczki
cukru palmowego
można zastąpić białym lub brązowym cukrem albo ksylitolem/erytrytolem
1-2
łyżki
sosu sojowego
świeża kolendra
kilka gałązek; część posiekana
prażona na chrupko cebula i dodatkowe, posiekane orzeszki ziemne
do dekoracji
Instrukcje
Makaron moczę przez ok. 10 minut w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Odcedzam na sicie, odstawiam.
Na gorący olej w woku wrzucam czosnek, chili i wieprzowinę/tofu. Smażę na sporym ogniu przez ok. 2 minuty.
Dodaję krewetki i smażę nadal, mieszając całość, przez ok. 3 minuty.
Dodaję szczypiorek/dymkę, orzeszki i makaron. Mieszam całość, przykrywam i smażę jeszcze chwilę.
Dolewam jajka, sos rybny, sos sojowy, cukier i sok z limonki. Zmniejszam ogień, dokładnie mieszam całość i podgrzewam, aż jajka się zetną.
Przekładam danie na talerze, posypuję kiełkami, kolendrą i orzeszkami oraz cebulą.
Wartości odżywcze
Serving:
300
g (wersja z tofu)
|
Kalorie:
515
kcal
|
Carbohydrates:
64
g
|
Białko:
20
g
|
Fat:
19
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
144
mg
|
Sód:
1431
mg
|
Potas:
369
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1200
IU
|
Witamina C:
15.6
mg
|
Wapń:
133
mg
|
Żelazo:
2.5
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!