500gbiałej mąki pszennejnajlepszy będzie typ 405 - pączki uzyskają najjaśniejszy kolor
50gdrożdży
100gcukru½ szklanki
200mlwody1 niepełna szklanka; ciepła (nie gorąca!)
2łyżki masła lub tłuszczu roślinnegoczubate
1szczypta soli
Nadzienie
300gmasła orzechowego, masła migdałowego, pasty tahini, masła czekoladowego, pasty z nasion lotosu, pasty z fasolki adzuki, świeżych owoców sezonowychdo wyboru
Polewa (opcjonalnie)
200gśmietany, polewy czekoladowej lub zmiksowanych owocówtruskawki, maliny, jagody
Instrukcje
Ciasto drożdżowe
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do zabąbelkowania i wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Rozczyn wlewamy do miski z pozostałą mąką, dodajemy pozostałą wodę, cukier i sól i mieszamy, zagniatając, do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
Kiedy w cieście pojawią się pierwsze bąbelki, dodajemy tłuszcz i zagniatamy dokładnie, łącząc wszystkie składniki i wtłaczając do ciasta jak największą ilość powietrza.Ciasto wymaga wyrabiania przez ok. 10 minut. Można pomóc sobie mikserem z końcówkami świderkami lub wyrabiać w robocie planetarnym.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.Można przyspieszyć wyrastanie ciasta w piekarniku (temperatura 35-40 °C, zamknięte drzwiczki, ok. 30 minut lub temperatura 180 °C, otwarte drzwiczki, ok. 30 minut)
Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączoną stolnicę i delikatnie przyciskamy dłońmi, odgazowując i lekko zagniatając. Dzielimy na 18 równych części.
Formowanie pampuchów
Z każdej części ciasta formujemy kulę, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm.
Każdy krążek ciasta obracamy spodem do góry (będzie się łatwiej sklejać), a na środek nakładamy nadzienie.
Sklejamy brzegi ciasta, tworząc kształt paczuszki-sakiewki i dobrze dociskamy. Można też kulać ciasto w dłoniach na kształt regularnych bułek lub składać razem dwa krążki przełożone nadzieniem i wykrawać z nich pączki za pomocą szklanki.
Zostawiamy pączki do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut.
Gotowanie na parze
W zależności od wielkości posiadanego durszlaku/naczynia do gotowania na parze gotujemy po 1-3 pączki, rozpoczynając od tych, które zostały uformowane jako pierwsze i najszybciej wyrosły.
Najprostszym sposobem gotowania pączków na parze jest umieszczenie durszlaku w garnku, wlanie na dno garnka ok. 5 cm wody tak, aby nie dotykała dna durszlaku i zagotowanie. Pampuchy można układać na dnie durszlaku na kawałkach papieru do pieczenia lub smarować ich spody tłuszczem, żeby zapobiec przywieraniu.
Durszlak z pampuchami przykrywamy i na dużym ogniu, partiami, pod przykryciem, gotujemy pączki na parze przez ok. 10-12 minut.
Pampuchy czyli pączki na parze serwujemy gorące, od razu po wyjęciu z durszlaku. Opcjonalnie można polać je śmietaną, polewą czekoladową lub zmiksowanymi owocami.