12-15gżelatyny rybnejw płatkach; można zastąpić ją 2 łyżkami żelatyny w proszku
1laskawaniliiprzekrojona na pół, wydrążony środek; można zastąpić ją 1 łyżką ekstraktu z wanilii
1szklanka mleka
½szklanki cukru
Instrukcje
Żelatynę zalewam w miseczce ½ szklanki zimnego mleka i czekam, aż zmięknie.
W garnku, w którym będę podgrzewać całość, zalewam cukier i wanilię śmietanką i mieszam.
Podgrzewam śmietankę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do ciepłej śmietanki dodaję miękką żelatynę wraz z pozostałym mlekiem. Podgrzewam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Do wilgotnych, przepłukanych zimną wodą miseczek, wlewam masę i studzę, następnie wstawiam do lodówki na ok. 12 godzin.
Kiedy panna cotta stężeje, miseczki zanurzam w gorącej wodzie, następnie odwracam spodem do góry i potrząsam, żeby można było wyjąć z nich deser.
Panna cottę układam na talerzykach i dekoruję owocami (do dekoracji będą pasować owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny lub egzotyczne: physalis, mango, liczi), frużeliną lub sosem owocowym albo polewą czekoladową i podaję.