Papryka z grilla czyli klasyczna grillowana papryka, bardzo prosta do zrobienia i pyszna zarówno jako dodatek do innych dań, jak i składnik kremowych zup, gulaszu czy innych potraw!
4papryki czerwone, zielone lub żółtecałe; umyte i osuszone
Instrukcje
Papryki zawijam w folię aluminiową (matową częścią na wierzch - dzięki temu ciepło łatwiej przeniknie do środka i będzie się tam utrzymywać).
Układam papryki blisko węgli (najniższa półka dużego grilla lub bezpośrednio na węglach, jeśli grill jest mniejszy) i, jeśli jest taka możliwość, przykrywam pokrywą lub zamykam drzwiczki.
Można też wstawić papryki do piekarnika nagrzanego do 220 °C.
Po ok. 40 minutach papryki będą gotowe. Ostrożnie odwijam je z folii, kiedy lekko przestygną, uważając na wypływające ze środka, gorące soki i od razu serwuję lub całkowicie studzę i wykorzystuję jako składnik pesto, past, sałatek, zup, gulaszu lub dodatek do kanapek.