500gwędzonego boczkuopcjonalnie; pokrojony w kostkę; w wersji wegańskiej można zastąpić kilkoma łyżkami oleju
500gziemniakówobrane, pokrojone w grubą kostkę
2cebulepokrojone drobno lub w piórka
1łyżeczkamajerankumożna wymieszać „pół na pół” z lubczykiem
1łyżeczkakminkuopcjonalnie
sól, pieprz
natka pietruszkiopcjonalnie, do dekoracji
Instrukcje
Kapustę zalewam niewielką ilością delikatnie osolonego wrzątku (żeby była przykryta wodą) i gotuję, bez pokrywki.
Po 15 minutach dodaję ziemniaki i gotuję całość do miękkości.
Boczek rumienię na patelni z cebulą. W wersji bezmięsnej podsmażam samą cebulę na oleju.
Odcedzam gorącą kapustę i ziemniaki i tłukę tłuczkiem, dodając pod koniec boczek z cebulą i przyprawy. Część boczku i cebuli można zostawić do dekoracji.
Serwuję na gorąco, jako samodzielną potrawę lub dodatek do mięs.