Pasta z fasoli do kanapek, chipsów, paluszków i sałatek oraz dań obiadowych, np. jako dodatek do grillowanych warzyw czy mięs i ryb. Zdrowa i smaczna pasta z fasoli - przepis z dodatkiem natki pietruszki i chili.
400gsuchej fasolilub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda (dowolnej wielkości i koloru; suchą fasolę trzeba wcześniej namoczyć)
1garśćorzechów ziemnych, blanszowanych laskowych lub włoskich, albo blanszowanych migdałówdelikatnie uprażone na suchej patelni
2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
6łyżek oleju rzepakowego lub oleju lnianegotłoczony na zimno
4łyżki soku z cytryny
2-4łyżki mięty lub natki pietruszkiświeża, drobno posiekana
½łyżeczki kminkumielony
1cebulamała, drobno posiekana
1szczyptachili lub ostrej paprykiopcjonalnie
½łyżeczki soli
Instrukcje
Suchą fasolę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, fasola musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną fasolę odcedzam i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.
Fasolę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren fasoli.
Cebulę i czosnek szklę na kilku łyżkach oleju.
Wszystkie składniki pasty z fasoli, oprócz oleju, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.Miksuję nadal, dolewając stopniowo olej. Można regulować gęstość pasty, dodając wodę pozostałą z gotowania fasoli.