Przepis na paszteciki z farszem z pieczarek idealne do zaserwowania na ciepło lub zimno. Pyszne paszteciki z farszem pieczarkowym z kapustą, cebulą i przyprawami.
750gpieczarekumyte, oczyszczone, pokrojone w nieduże kawałki
300gkiszonej kapustymożna zastąpić taką samą ilością dodatkowych pieczarek
4½łyżkioleju
2cebuleśredniej wielkości; bardzo drobno pokrojone
1½łyżeczkikminku
2ziarnaziela angielskiego
2listki laurowe
3łyżkimasła
½łyżeczkichiliopcjonalnie
½pęczkanatki pietruszkidrobno posiekana
sól, pieprz
Dodatkowo
1jajkoduże; rozkłócone
1łyżeczkakminkumożna zastąpić czarnym sezamem lub czarnuszką
Instrukcje
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.
Farsz z pieczarek i kapusty
Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
Dodaję pieczarki, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
Dodaję kapustę, pozostałe masło i olej oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu, łącząc składniki w farsz.
Formowanie i klejenie
Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 3 części, następnie każdą z tych części na 4 mniejsze kulki.
Rozwałkowuję każdą kulkę, nadziewam czubatą łyżką farszu i zawijam na pół, delikatnie sklejając brzegi i formując półksiężyce. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w 2-3-centymetrowych odstępach od siebie.
Odstawiam paszteciki do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).
Pieczenie
Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem (lub sezamem/czarnuszką). Piekę przez ok. 20 minut na złocisty kolor.