Najlepsze paszteciki ze szpinakiem czyli wegetariańskie paszteciki szpinakowe, z dodatkiem cebuli i czosnku oraz sera: żółtego lub feta, upieczone w cieście francuskim. Idealne jako przekąska na zimno lub dodatek do zupy czy barszczu.
1żółtkodo posmarowania ciasta przed pieczeniem; rozkłócone
masło klarowanedo smażenia
275gciasta francuskiegook.
1cebuladrobno pokrojona
1-2ząbkiczosnkudrobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
100gsera żółtego lub sera fetaser żółty starty na tarce o grubych oczkach, ser feta pokruszony
1szczypta gałki muszkatołowejstarta na tarce o drobnych oczkach
Instrukcje
Szpinak delikatnie (nie za długo) przelewam wrzątkiem i dokładnie odciskam. Jeśli liście szpinaku są duże, dość drobno kroję.
Na klarowanym maśle szklę na małym ogniu cebulę, następnie dodaję czosnek i podsmażam aż również się zeszkli.
Dodaję szpinak i odparowuję na dużym ogniu, następnie mieszam, przykrywam i podsmażam ok. 5 minut.
W trakcie podsmażania staram się ugniatać drewnianą łopatką szpinak, żeby lekko go rozdrobnić.
Gdy szpinak zmięknie, ściemnieje i zmniejszy w znacznym stopniu swoją objętość, dodaję ser żółty lub feta i przyprawy. Mieszam i podsmażam jeszcze kilka minut na małym ogniu, mieszając tak, żeby ser się rozpuścił i razem ze szpinakiem utworzył gęsty farsz.
Rozwijam ciasto francuskie na delikatnie omączonej stolnicy i tnę na kwadraty o boku ok. 10 cm (ok. 15 kwadratów).
Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładam po ok. 1 łyżeczce szpinaku.
Zaklejam kwadraty ciasta w koperty, łapiąc wszystkie wierzchołki każdego kawałka ciasta i mocno sklejając je razem (farsz pozostanie widoczny) lub w trójkąt, pomagając sobie widelcem (farsz będzie niewidoczny). Dociskam sklejone ciasto możliwie najdokładniej.
Paszteciki smaruję żółtkiem i delikatnie dziurawię drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką (szybciej się upieką).
Wstawiam paszteciki do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piekę na złoto-brązowy kolor przez ok. 15 minut.