Pasztet z fasoli wegański, bez mleka, mięsa, masła i jajek. Przepis na pasztet fasolowy. Pyszny, aromatyczny pasztet z fasolą z dodatkiem zeszklonej cebuli, czosnku, ziół i karmelizowanego jabłka.
2cebuleposiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej
1jabłkoobrane, pokrojone na plasterki
2ząbkiczosnkuposiekany lub przeciśnięty przez praskę
½szklanki mąki owsianejmożna ją przygotować, mieląc płatki owsiane w wysokoobrotowym blenderze
½szklanki oliwy z oliwek+ kilka łyżek do zeszklenia cebuli, czosnku i jabłek
1-2łyżeczki cząbru lub majeranku
1łyżeczka tymianku
½łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
1szczyptawędzonej paprykiopcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Fasolę gotuję do miękkości (wcześniej trzeba ją namoczyć na całą noc lub zastosować opcję ekspresową - niżej porady).
Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Dodaję czosnek i jabłko i szklę całość.
Zeszklone warzywa i owoce oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej fasoli i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
Jeśli mieszanka jest odpowiednio doprawiona, dodaję mąkę owsianą i miksuję jeszcze przez chwilę całość.
Przekładam masę do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.