1kurczakcały, ok. 1,5 - 1,7 kg; dla ułatwienia można zastąpić całego kurczaka, wykorzystując 1,5-1,7 kg piersi z kurczaka
2marchewkiobrane, pokrojone w większe kawałki
1cebulapokrojona w ćwiartki lub ósemki
1porcała biała część + połowa zielonej; pokrojony w większe kawałki
1selermały, obrany, pokrojony w większe kawałki; można zastąpić go 3 łodygami selera naciowego
1sucha bułkanp. kajzerka
2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
300gwątróbek drobiowych
2jajka
3suszone borowiki lub podgrzybkinamoczone w zimnej wodzie, ugotowane, odcedzone
1łyżkaoliwy
natka pietruszkidrobno pokrojona; opcjonalnie
ziele angielskiekilka ziaren
1listek laurowy
1szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Instrukcje
Kurczaka gotujemy z pokrojonymi w duże kawałki warzywami (oprócz cebuli i czosnku)*, w małej ilości wody (powinna przykryć kurczaka w garnku), do miękkości, na małym ogniu, przez ok. 1 godzinę.
Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i trzymamy 2-3 minuty na ogniu.
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek.*
Wyjmujemy i studzimy kurczaka - obieramy mięso z kości i mielimy za pomocą maszynki do mięsa razem z wątróbką i warzywami.
W wywarze z kurczaka pozostałym z gotowania namaczamy bułkę. Gdy zmięknie - również przepuszczamy przez maszynkę.
Na końcu mielimy grzyby i pietruszkę, jeśli decydujemy się na ich dodanie.
Całą masę przyprawiamy, dodajemy jajka, dobrze wyrabiamy i dolewamy przecedzony wywar z gotowania mięsa (dodałam cały wywar).
Pieczemy w podłużnej, wysokiej blaszce (keksówce) wyłożonej papierem do pieczenia, czas: ok. 1 godzina, temperatura 180-200 stopni C (góra + dół).