Pasztet z soczewicy o azjatyckiej nucie smakowej czyli przepis na pasztet soczewicowy z kaszą jaglaną oraz cebulą, słonecznikiem i imbirem, z dodatkiem chili, kolendry i cynamonu z goździkami.
3cebuleposiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej
1łyżeczka imbiruświeży, starty na tarce o drobnych oczkach
½łyżeczki goździkówrozdrobnione w moździerzu
½łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
¼-½łyżeczki chili
½łyżeczkikolendryrozdrobniona w moździerzu
½łyżeczki papryki
sól, pieprz
Instrukcje
Soczewicę gotuję do miękkości. Kaszę gotuję na sypko.
Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy.
Słonecznik mielę na pastę w blenderze wysokoobrotowym. Warto mielić pulsacyjnie, robiąc kilkunastosekundowe przerwy zapobiegające przepaleniu silnika blendera.
Zeszkloną cebulę, imbir, syrop z agawy, pastę słonecznikową oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem, przyprawami i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.