Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Patison duszony z sosem pomidorowym
Pięknie pachnący, delikatny w smaku, patison duszony w śmietankowo-pomidorowym sosie, z dodatkiem świeżych ziół i curry.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
35
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
patison duszony z sosem pomidorowym
Servings:
6
osoby
Calories:
216
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
patison
1
szklanka
śmietanki kremówki
1
szklanka
sosu pomidorowego
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
2
łyżki
natki pietruszki
posiekana
1
łyżeczka
koperku
posiekany
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz, curry
po 1 szczypcie
Instrukcje
Patison obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w słupki o szerokości ok. 0,5 cm.
Wkładam do garnka razem z czosnkiem, lekko solę, zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i duszę na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut.
Dodaję śmietankę kremówkę, duszę przez kolejnych 5 minut.
Dolewam sos pomidorowy i duszę przez ostatnich 5 minut.
Doprawiam solą, pieprzem i curry.
Podaję gorące danie, jako przystawkę lub dodatek do ryżu, albo grillowanego kurczaka.
Posypuję koperkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i bazylią. Na koniec dekoruję kilkoma całymi listkami bazylii.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja
|
Kalorie:
216
kcal
|
Carbohydrates:
18
g
|
Białko:
5
g
|
Fat:
15
g
|
Tłuszcze nasycone:
9
g
|
Cholesterol:
54
mg
|
Sód:
50
mg
|
Potas:
842
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
10
g
|
Witamina A:
1800
IU
|
Witamina C:
67.5
mg
|
Wapń:
107
mg
|
Żelazo:
2.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!