Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Pesto z bazylii
Pesto z bazylii, oliwy, orzeszków piniowych, czosnku i parmezanu. Najlepsze pesto bazyliowe!
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Włoska
Słowo kluczowe:
pesto z bazylii
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
4
szklanki
listków bazylii
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
½
łyżeczki
soli
4
łyżki
oliwy
50
g
parmezanu
utarty na tarce o drobnych oczkach
50
g
orzechów pinii lub ziemnych
opcjonalnie; uprażone na suchej patelni i drobno pokrojone lub zmielone w blenderze
Instrukcje
Czosnek z solą ucieramy w moździerzu na gładką masę.
Dodajemy drobno pokrojoną bazylię, ucieramy do gładkości, pod koniec wlewamy oliwę z oliwek.
Dosypujemy parmezan, ucieramy na gładką pastę. Pod koniec możemy dodać orzechy.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!