Prosty przepis na pesto z pietruszki - pyszne i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Doskonałe pesto z natki pietruszki, orzechów, sera, czosnku i oliwy, opcjonalnie z sokiem z limonki lub cytryny.
1szklankaorzechów nerkowcówlub blanszowanych orzechów włoskich, laskowych, albo migdałów czy słonecznika; można uprażyć je delikatnie na suchej patelni dla wzmocnienia smaku
1pęczeknatki pietruszkigrubo posiekana
½szklankistartego parmezanu lub sera pecorinomożna zastąpić cheddarem
2-4ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
½szklankioliwy z oliwek extra vergine
1-2łyżkisoku z cytryny lub limonkiopcjonalnie
szczypta soli
Instrukcje
Wszystkie składniki, oprócz oliwy i soku, miksuję w blenderze przez kilka sekund.
Dodaję oliwę i sok i miksuję nadal, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Od razu podaję lub przechowuję w przykrytym słoiczku w lodówce, do 7 dni.
Uwagi
Wegańskie pesto z natki pietruszki - ser można zastąpić jego wegańskim odpowiednikiem lub pominąć, dodając do miksowania dodatkowe 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny/limonki.