Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Pieczarki smażone
Pieczarki smażone z cebulą, czosnkiem i przyprawami oraz ziołami czyli pyszne pieczarki z patelni jako dodatek do obiadu lub kolacji.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
pieczarki smażone, pieczarki z patelni
Servings:
4
Calories:
178
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
pieczarek
umyte, obrane, pokrojone na plasterki
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
2
ząbki
czosnku
drobno posiekany
4
łyżki
masła klarowanego
w wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym
2
łyżki
soku z cytryny
opcjonalnie
1
szczypta
chili
można zastąpić ostrą papryką w proszku
½
łyżeczki
mieszanki curry
opcjonalnie; można zastąpić suszonymi ziołami, np. oregano, bazylią, tymiankiem, rozmarynem lub ziołami prowansalskimi
1
łyżeczka
skórki startej z cytryny
opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona
4
łyżki
natki pietruszki
opcjonalnie; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. tymiankiem, bazylią, oregano
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę z czosnkiem szklę na maśle klarowanym lub oleju na niedużym ogniu, delikatnie prósząc solą.
Dodaję pieczarki i szklę przez chwilę, mieszając i rozprowadzając po nich tłuszcz. Przykrywam.
Na średnim ogniu duszę pieczarki skropione sokiem z cytryny przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
Odkrywam, dosypuję przyprawy i zioła oraz skórkę z cytryny. Smażę na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do odparowania.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Serving:
125
g
|
Kalorie:
178
kcal
|
Carbohydrates:
8
g
|
Białko:
4
g
|
Fat:
15
g
|
Tłuszcze nasycone:
9
g
|
Cholesterol:
38
mg
|
Sód:
39
mg
|
Potas:
467
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
320
IU
|
Witamina C:
14.6
mg
|
Wapń:
23
mg
|
Żelazo:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!