Przepis na pieczeń z jajkiem, z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i natki pietruszki lub tymianku oraz musztardy i chrzanu. Doskonała pieczeń wieprzowa na ciepło lub zimno.
1kgmięsa wieprzowego bez kościłopatka, karkówka lub schab; zmielone w maszynce o drobnych oczkach
1cebuladuża, drobno posiekana
4ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1jajkoduże; surowe
5jajekmałe; ugotowane na miękko i obrane ze skorupek
1bułka kajzerkasucha; wymoczona w mleku lub wodzie i dobrze odciśnięta
4łyżkioliwy lub smalcu
3łyżeczkimusztardyłagodna lub ostra; jedna połowa do masy mięsnej, druga połowa odłożona do posmarowania wierzchu przed pieczeniem
2łyżeczkichrzanustarty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić imbirem
4łyżkinatki pietruszkiposiekana; całość lub połowę można zastąpić tymiankiem
1łyżkamajerankususzony
sól, pieprzpo ok. ¾ łyżeczki
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (tryb góra+dół).
Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie lub smalcu, podsypując odrobiną soli.
Wszystkie składniki, oprócz gotowanych jajek, umieszczam w dużej misie i mieszam aż do połączenia i zespolenia.
⅓ masy układam na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
Na masie układam wzdłuż ugotowane jajka.
Dokładnie otaczam jajka pozostałą masą mięsną i przykrywam nią całość, delikatnie dociskając.
Smaruję wierzch mięsa pozostałą musztardą.
Wstawiam foremkę do nagrzanego piekarnika i piekę pieczeń przez ok. 1 godzinę. 10 minut przed końcem włączam podpiekanie od góry.Jeśli w trakcie pieczenia z mięsa oddzieli się tłuszcz z wywrem, odlewam go po wyjęciu formy z piekarnika i wykorzystuję jako bazę do przyrządzenia zupy lub sosu.
Upieczoną pieczeń wyjmuję z piekarnika i odstawiam na kilka minut do przestudzenia. Jeśli serwuję na ciepło, kroję od razu. Jeśli na zimno, odstawiam niepokrojoną do wystudzenia, następnie chłodzę w lodówce i dopiero wtedy kroję.
Uwagi
Ugotowane na miękko jajka uzyskają ostateczną, twardą konsystencję podczas pieczenia mięsa.Przydatne poradniki