Pieczona marchewka z piekarnika to prosty sposób na szybki dodatek do obiadu lub wegetariańska/wegańska przekąska na ciepło. Przygotowana na kilka różnych sposobów: z ziołami i czosnkiem lub korzennymi przyprawami oraz imbirem.
800gmarchewekobrane, pokrojone na plaseterki lub w prostokątne kawałki o grubości ok. 5 mm
sól
oliwajeśli nie przygotowujemy wersji wegańskiej, można też wykorzystać kawałki klarowanego masła i obłożyć nimi ziemniaki na czas pieczenia
sok z cytryny lub limonki, albo ocet winnyopcjonalnie
pieprzopcjonalnie
ser żółty lub fetaopcjonalnie; np. parmezan, starty na tarce o drobnych oczkach; feta pokruszona; w wersji wegańskiej pomijamy
Dodatki: zioła z czosnkiem lub przyprawy korzenne z imbirem (do wyboru)
suszony rozmaryn lub tymianekopcjonalnie; można też wykorzystać miętę lub szałwię, albo mieszankę ziół prowansalskich
3ząbkiczosnkuopcjonalnie
mieszanka curry lub garam masala, albo cynamonopcjonalnie
3łyżeczkiświeżego imbiruopcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej, wyparzonej cytryny
Instrukcje
Marchewkę wsypuję do miski i delikatnie spryskuję oliwą oraz sokiem/octem. Posypuję solą i pieprzem. Dodaję czosnek lub imbir/skórkę z cytryny.
Potrząsam delikatnie miską, żeby równomiernie rozprowadzić dodatki po wszystkich kawałkach marchewki.
Przekładam marchew na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypuję ziołami lub korzennymi przyprawami.
Wstawiam naczynie do rozgrzanego wcześniej do 200 °C piekarnika z włączonym termoobiegiem (można dołożyć marchewkę na dolną półkę np. pod piekące się na środku mięso czy rybę i dopiero na koniec zapiec wierzch). Piekę przez 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia.
Wyjmuję z piekarnika (można też posypać teraz startym żółtym serem, np. parmezanem lub pokruszoną fetą i serwuję po kilku minutach, kiedy kawałki marchewki nie będą już tak mocno gorące.
Uwagi
Pieczoną marchewkę można zaserwować z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego postawionego w osobnej miseczce, do polania lub maczania.