Pieczone pieczarki z piekarnika, doprawione czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem oraz oliwą z octem. Posypane natką pietruszki lub innymi zielonymi ziołami. Iealne jako ciepła przekąska lub dodatek do obiadu.
4ząbkiczosnkudrobno posiekany; można zastąpić szalotką lub imbirem
3łyżkioliwy
1łyżkaoctu winnegomożna zastąpić sokiem z cytryny lub limonki
1łyżkasuszonego tymianku, bazylii, oregano lub rozmarynu
sól, pieprz
4łyżkinatki pietruszkiposiekana; można zastąpić innymi zielonymi listkami, np. miętą, bazylią, kolendrą
Instrukcje
Rozgrzewam piekarnik do 180 °C (termoobieg).
Pieczarki układam na blaszce wyłożonej silikonem lub papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika na 15 minut.
Czosnek i suszony tymianek mieszam w misce z octem, solą i pieprzem.
Podpieczone pieczarki wyjmuję z piekarnika i wrzucam do miski z marynatą. Dokładnie przerzucam w misce, żeby równomiernie rozprowadzić marynatę po wszystkich grzybach.
Z powrotem przekładam pieczarki na blaszkę i wstawiam do piekarnika na kolejnych 15 minut.
Gotowe upieczone pieczarki posypuję natką pietruszki i serwuję.