Pieczone ziemniaki to prosty sposób na podanie ziemniaków w eleganckim stylu i szybki dodatek do obiadu lub główne danie wegetariańskie czy wegańskie. Najlepsze pieczone ziemniaki z dodatkiem soli, oliwy i suszonych ziół: rozmarynu lub tymianku, albo ziół prowansalskich czy szałwii, mięty… oraz sokiem z cytryny lub limonki.
16ziemniakówśredniej wielkości, obrane, opłukane w zimnej wodzie; pokrojone na plasterki o grubości ok. 3-5 mm
sól
oliwajeśli nie przygotowujemy wersji wegańskiej, można też wykorzystać kawałki klarowanego masła i obłożyć nimi ziemniaki na czas pieczenia
suszony rozmaryn lub tymianekopcjonalnie; można też wykorzystać miętę lub szałwię, albo mieszankę ziół prowansalskich
biały pieprzopcjonalnie;
1cytryna lub limonkaopcjonalnie; mała, wyszorowana, sparzona, a następnie pokrojona w plastry
świeży tymianekopcjonalnie; lub inne zioła; do dekoracji
ser żółty lub fetaopcjonalnie; np. parmezan, starty na tarce o drobnych oczkach; feta pokruszona; w wersji wegańskiej pomijamy
Instrukcje
Ziemniaki delikatnie posypuję solą i spryskuję oliwą w rozpylaczu (dzięki temu tłuszczu zużywa się znacznie mniej).
Rozprowadzam sól i oliwę dłońmi, równomiernie po wszystkich plasterkach.
Posypuję ziemniaki ziołami i przekładam do żaroodpornego naczynia (na połowę pieczenia można je przykryć, ale ja zostawiam odkryte).
Wstawiam naczynie do rozgrzanego wcześniej do 220 °C piekarnika (można dołożyć ziemniaki na dolną półkę np. pod piekące się na środku mięso czy rybę i dopiero na koniec zapiec wierzch). Piekę przez 30-40 minut, do miękkości i zezłocenia, chociaż można przypiec je nawet odrobinę mocniej, do lekkiego zbrązowienia boków.
Wyjmuję z piekarnika (można też posypać je teraz startym żółtym serem, np. parmezanem lub pokruszoną fetą i skropić sokiem z limonki lub cytryny, które, do dekoracji, można wykorzystać razem ze świeżymi ziołami) i serwuję po kilku minutach, kiedy nie będą już tak mocno gorące.