Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami
Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami, smaczna i prosta do zrobienia przekąska lub przystawka do głównego dania.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
50
minuty
minuty
Łączny czas:
1
godzina
godzina
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu, Przekąska
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
8
ziemniaków
umyte, wyszorowane, gęsto ponakłuwane widelcem
½
czerwonej papryki
lub 1 mała papryczka chili (drobno pokrojona)
40
sztuk
czarnych oliwek
bez pestek; pokrojone na plasterki
400
g
czerwonej fasolki
ugotowana; odcedzona, dokładnie uduszona widelcem
½
łyżeczki
kminku rzymskiego
kuminu (mielony)
1
gałązka rozmarynu
2
łyżki
oliwy
2
łyżki
kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Instrukcje
Ziemniaki piekę przez ok. 50 minut w piekarniku, w temperaturze 250 °C.
Fasolkę przyprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Mieszam z oliwkami i papryką.
Wyjmuję ziemniaki z piekarnika. Kiedy ostygną, nakrawam każdy „na krzyż”, ale nie przekrawam do końca.
Każdy ziemniak delikatnie „otwieram” i nakładam farsz z fasolki w miejsce nacięcia.
Dekoruję rozmarynem i śmietaną, serwuję gorące lub na zimno.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!