Pieczony kalafior z piekarnika lub przysmażony na patelni, doprawiony sokiem z cytryny i świeżymi ziołami oraz odrobiną czosnku i cebuli, solą i pieprzem.
1kgkalafioraw całości lub podzielony na mniejsze różyczki; można przed pieczeniem blanszować kalafior we wrzątku przez 1 minutę i dobrze go odcedzić na sicie
2-4ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
4łyżkioliwy extra vergine o niskiej kwasowości+ dodatkowa w razie potrzeby
2łyżkisoku z cytryny lub limonki
2łyżkiświeżych ziółnp. tymianek, bazylia, majeranek lub oregano
½łyżeczkicynamonuopcjonalnie
½łyżeczkimieszanki curry lub gałki muszkatołowejopcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 st. C (góra+dół).
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam (różyczkami ku górze) kalafior skropiony 3 łyżkami oliwy (opcjonalnie wymieszanej wcześniej z cynamonem i gałką muszkatołową) oraz posypany solą. Piekę przez 30-40 minut, w razie potrzeby obracając co kilkanaście minut, do uzyskania złoto-brązowego zrumienienia. Kalafior powinien być „al dente” czyli lekko twardy.
Czosnek szklę na 1 łyżce oliwy.
Mieszam upieczony kalafior z ziołami i przyprawami oraz czosnkiem i sokiem z cytryny/limonki. Serwuję z dodatkową oliwą.