1duży leszczwypatroszony, oczyszczony z łusek, rozmrożony
1brokułumyty, pokrojony na kawałki; potrzebne będą same różyczki
100gsolonego masła½ kostki; miękkie; należy wyjąć z lodówki na ok. 1,5 godz. przed przyrządzaniem dania
1łyżka tartej skórki pomarańczowejpomarańczę sparzam, osuszam, a następnie ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach
1,5łyżki natki pietruszkiświeża, drobno pokrojona
1łyżka koperkuświeży, drobno pokrojony
1szalotka lub 1 ząbek czosnkuprzeciśnięte przez praskę
2łyżki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
1łyżka suszonego estragonu
Do dekoracji
zwykła lub czerwona pomarańczaplasterki
Instrukcje
Nagrzewam piekarnik do temperatury 175 °C. Wnętrze foliowego rękawa/naczynie żaroodporne smaruję niewielką ilością masła (zabezpieczy to rybę przed przywieraniem).
W blenderze lub ręcznym mikserze z nożami delikatnie miksuję masło, pieprz, koperek, szalotkę/czosnek, pietruszkę, estragon i skórkę pomarańczową. Ważne, żeby nie miksować zbyt mocno - wystarczy, że masło wymiesza się z pozostałymi składnikami.
Do rękawa foliowego/naczynia żaroodpornego wkładam rybę, przykrywając ją pokrojonym brokułem oraz kawałkami masła (można nakładać je łyżką).
Dobrze zawiązuję rękaw/szczelnie przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut.
Ryba i brokuły powinny po tym czasie zmięknąć i przejść zapachem przyprawionego masła.
Układam rybę na talerzu, dekoruję kawałkiem pomarańczy (można też skropić gotową rybę niewielką ilością soku pomarańczowego).
Podaję z dodatkami, np. z ryżem i sałatką lub ziemniakami i surówką.