3łodygi selera naciowegopokrojone na kawałki o grubości 0,5 cm
4łyżki oliwy z pestek winogron
2łyżki oliwy z oliwek
1łyżeczka białego pieprzumielony
Sałatka
1oczyszczony koper włoskifenkuł
½cytryny
2łyżki oliwy z oliwek
1łyżka kaparów
1pęczek szczypiorkudrobno pokrojony
sól i pieprz
Do dekoracji
4łyżki ikry z łososia
Instrukcje
Rozmrożonego łososia kroje na 4 części i wkładam do miski. Zalewam oliwami, nacieram czosnkiem, posypuję drobno posiekanym tymiankiem, pokrojonymi listkami bazylii, kolendrą, białym pieprzem i solą.
Przykrywam i odstawiam na 3 godziny do lodówki.
Na dnie żaroodpornego naczynia układam marchewkę i seler naciowy, przykrywam kawałkami łososia i zapiekam przez 10-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C (zostawiam minimalnie uchylone drzwiczki).
Podczas pieczenia co 5 minut polewam łososia marynatą.
Kroję w piórka koper włoski, polewam sokiem wyciśniętym z cytryny i posypuję startą, cytrynową skórką, solą i pieprzem.
Pietruszkę, oliwę i kapary miksuję w blenderze, nakładam na wierzch łososia i posypuję szczypiorkiem.
Na talerzu układam sałatkę z kopru, na wierzch kładę marchewkę i seler oraz rybę. Dekoruję ikrą z łososia.