Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, z cebulą i słonecznikiem. Najlepsze pierogi zamojskie, inaczej pierogi lubelskie, z białej lub ciemnej kaszy gryczanej.
Słowo kluczowe: pierogi bieszczadzkie, pierogi lubelskie, pierogi z farszem z kaszy gryczanej, pierogi z kaszą gryczaną, pierogi z lubelszczyzny, pierogi zamojskie
1ząbekczosnkuopcjonalnie; lub 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego; drobno posiekany
Do dekoracji
stopione masło lub olej
nasiona słonecznikauprażone na suchej patelni
świeży tymianek, mięta lub natka pietruszkiopcjonalnie
Instrukcje
Farsz
Kaszę wrzucam do zagotowanej wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję przez ok. 10-15 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Zdejmuję z ognia i zostawiam przykrytą jeszcze na ok. 5 minut, następnie studzę.
Cebulę z czosnkiem szklę na oleju.
Kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem oraz ziołami i cebulą z czosnkiem. Doprawiam do smaku.
Do kaszy dodaję jajko lub siemię, dokładnie mieszam.
Ciasto
Wrzątek mieszam łyżką z mąką i zostawiam do wystudzenia. Jeśli robię ciasto z maślanki, od razu zaczynam zagniatać wszystkie składniki. Wyrabiam przez ok. 10 minut.
Wałkuję bardzo cienki, podsypując mąką. Wycinam krążki za pomocą szklanki.
Lepienie pierogów
Nakładam do każdego krążka farsz za pomocą łyżeczki, palce obsypuję mąką i sklejam pierogi. Odkładam i przykrywam ściereczką.
Gotowanie pierogów
Ostrożnie wkładam pierogi do gotującej, osolonej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i gotuję pod przykryciem, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podaję z olejem lub stopionym masłem oraz tymiankiem i uprażonym na patelni słonecznikiem.
Uwagi
Jak zrobić ciasto na pierogi Jak ugotować kaszę gryczaną Pierogi z kaszą gryczaną białą będą łatwiejsze do klejenia, a te zrobione z farszem z kaszy ciemnej, palonej ucieszą podniebienie charakterystycznym, mocniejszym smakiem.