Klasyczne pierogi z mięsem czyli potrawa, w której można wykorzystać do farszu mięso pozostałe np. z gotowania rosołu czy mięsnego wywaru albo to, co pozostało z obiadu lub po prostu przyrządzić z surowego, świeżego mięsa.
3szklanki mąki pszennejnajlepszy do pierogów jest typ 550, ale można wykorzystać też mąkę tortową typu 450; można też przygotować ciasto na pierogi bezglutenowe - link poniżej
1łyżeczka soli
1szklanka wodyletnia lub wrząca
Farsz mięsny
1kgmięsasurowe lub gotowane; zmielone; można przygotować farsz, wykorzystując jedno i drugie
1łyżeczka suszonych ziółopcjonalnie; np. rozmaryn, tymianek, estragon; można zastąpić imbirem lub czosnkiem, który warto dodać do zeszklenia przed papryką
Instrukcje
Farsz mięsny
Cebulę szklę na smalcu, na małym ogniu.
Dodaję paprykę i podsmażam, następnie podduszam na małym ogniu do miękkości.
Dodaję surowe mięso i podsmażam całość, aż mięso zmięknie.
Dodaję ser żółty i mięso gotowane, mieszam.
Dolewam śmietankę, doprawiam solą, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto
Zagniatam wszystkie składniki w misce, wyrabiając przez 10 minut.
Rozwałkowuję cienko ciasto i wykrawam krążki.
Lepienie pierogów
Każdy krążek obracam spodem do góry tuż przed nakładaniem farszu, następnie nakładam farsz łyżeczką i składam krążek na pół.
Omączonymi palcami sklejam pierożek. Odkładam na ściereczkę, przykrywam w celu zabezpieczenia przed wysychaniem.
Gotowanie
Wrzucam pierogi do gotującej, osolonej wody i delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
Gotuję pod przykryciem do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzam pierogi z mięsem na durszlaku i podaję, z odrobiną stopionego masła i, opcjonalnie, ziół, np. tymianku. Opcjonalnie można przelać pierogi zimną wodą, wystudzić i zamrozić lub zostawić na kolejny dzień, do odsmażenia na patelni.