Pierogi ze słodką kapustą bez grzybów. Delikatne w smaku, bez kwaskowatej nutki, bez kiszonej kapusty, za to z cebulą i opcjonalnie z dodatkiem kminku.
1główkakapustyok. 2,5 kg; pokrojona na mniejsze części i ugotowana w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzona i dokładnie odciśnięta, a potem drobno posiekana
2cebuleduże; drobno posiekane
2łyżkiolejumożna zastąpić masłem klarowanym
1łyżeczkakminkumielony; opcjonalnie
sól, pieprzlepiej mocno przyprawić
Instrukcje
Zagniatanie ciasta
Mąkę przesiewam do miski, robię zagłębienie w kopcu i dodaję pozostałe składniki. Mieszam, następnie zagniatam w sporej misce przez ok. 10 minut. Przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce.
Farsz
Szklę cebulę na patelni na oleju lub maśle klarowanym.
Dodaję kapustę i doprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Duszę przez kilka minut na niewielkim ogniu. Odstawiam do przestudzenia.
Lepienie pierogów
Ciasto wałkuję cienko na lekko omączonej stolnicy w częściach (to, z którego aktualnie nie korzystam, trzymam pod przykryciem). Wykrawam krążki za pomocą szklanki.
Nakładam łyżeczką farsz na każdy krążek (od bardziej wilgotnej strony). Składam na pół i sklejam omączonymi palcami. Odkładam na lekko omączoną stolnicę i przykrywam ściereczką.
Gotowanie pierogów
Gotuję pierogi partiami w lekko osolonej wodzie. Wrzucam na wrzątek, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna. Przykrywam i czekam aż wypłyną. Odcedzam na durszlaku.