Najlepsza pizza margherita, która jest też spotykana pod niepoprawną nazwą „pizza margarita”. Prosta pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią oraz oliwą czyli najpopularniejsza na świecie włoska pizza margherita.
1kgpomidorów lub ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoikaświeże pomidory sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane
4kulki sera mozzarellaporwany na nieduże kawałki
24listki świeżej bazylii
oliwa extra vergine
sól
Instrukcje
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
Na każdą pizzę nakładamy mozzarellę i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu do ciasta miało dostęp powietrze, które je delikatnie podsuszy.
Podajemy gorącą pizzę, udekorowaną listkami świeżej bazylii. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.