tymianek, bazylia, oreganopo ½ łyżeczki; można zastąpić gotową mieszanką ziół do pizzy
2łyżki oliwy
sól, pieprz
Wierzch
250gmieszanych owoców morzagotowa mieszanka lub samodzielnie dobrane: małże, krewetki, kalmary
1papryczka chilimała; drobno pokrojona
1cebulamała; drobno pokrojona; zeszklona na oliwie lub surowa
50gczarnych oliwekwypestkowane, pokrojone na plasterki
½czerwonej paprykipokrojona w drobną kostkę lub w paski
1kulka sera mozzarellaporwany na drobne kawałki
Instrukcje
Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięty rozczyn i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę.
Ciasto powinno odrywać się od ręki.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy do lodówki).
Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję (a jeszcze lepiej - wygniatam) na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pizza będzie pieczona na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami na wierzch.
Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).
Uwagi
Pizza nie może zawierać zbyt wielu dodatków, bo będzie zbyt ciężka. 3-5 dodatków to standard. 6 to już małe szaleństwo, chociaż mi się udało :).