Najlepsza pizza z pieczarkami i sosem pomidorowym oraz serem mozzarella. Przepis na pizzę z pieczarkami krok po kroku czyli pizza z pieczarkami pachnąca ziołami i cebulą, z delikatnie ciągnącym się, roztopionym serem.
tymianek, bazylia, oreganopo ½ łyżeczki lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
2łyżki oliwy
sól, pieprz
Dodatki
1cebuladrobno pokrojona
4pieczarkiduże; pokrojone na plasterki
2Kulki sera mozzarelladrobno porwane
2łyżki oliwy
sól, pieprz
Instrukcje
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto.
W trakcie wyrabiania dodajemy sól, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy aż ciasto będzie odrywać się od ręki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).
Jedną cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pieczarki. Doprawiamy, podsmażamy aż odparuje z nich woda i się zrumienią.
Drugą cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy przecier pomidorowy i wodę, mieszamy. Doprawiamy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce).
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem.