Placki cukiniowe najlepsze, chrupiące, z cukinii, marchewki, cebuli i ziemniaków ucieranych grubo lub cienko na tarce. Domowe placki cukiniowe na obiad lub kolację.
1ząbek czosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
¾szklankimąkipszenna (najzdrowiej orkiszowa) lub gryczana
2jajka
½-1łyżeczka soli
½łyżeczki pieprzu
1łyżeczkamieszanki przypraw garam masala lub innych przypraw korzennych (imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra)opcjonalnie
olej do smażenia
Instrukcje
Ziemniaki, cukinię, marchewkę i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach.
Jajka rozbijam do miski ze startymi warzywami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę i przyprawy i mieszam za pomocą łyżki lub miksera. Wyjdzie dość gęste ciasto i z pozoru trudne do połączenia ciasto. Odstawiam je na 10-15 minut do lodówki (warzywa puszczą trochę wody).
Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.